Inkaindianernas superfood
Amaranthväxter är inga spannmål, utan ett eget släkte. Inkaindianerna och andra stammar i Sydamerika använde amaranthfrön och blad sen tusentals år. Hos oss hittar man bara livsmedel gjorda av fröerna i affärerna. Dessa har ett stort terapeutiskt potential pga många nyttiga ämnen.
Amaranth innehåller inget gluten och inget histamin och är därför ett bra alternativ för allergiker. Man kan baka bröd av mjölet, men det är svårt pga att det inte innehåller gluten. För det mesta blandas det därför med annat mjöl. Även poppade amaranthfrön finns att köpa och man kan poppa fröerna själv. Man hittar också recept på maträtter med amaranth på internätet.
Amaranth är fullproppad med antioxidanter och sekundära växtämnen som t.ex. flavonoider, squalene osv. och just dessa ger amaranth en terapeutisk effekt mot många sjukdomar. Amaranth är rik på protein och det är ett protein som pga aminosyrorna är lika bra som animaliska proteiner. Speciellt aminosyran lysin, förekommer i amaranth i stor mängd.
Dessutom är amaranth rik på vitaminer, mineraler och spårelement. Amaranth innehåller 7-9 mg järn per 100 g. Det är mer än 50 % av dagsbehovet. Även magnesium (också runt 50 % av dagsbehovet), kalcium, kalium och mangan förekommer i stor mängd. Mangan är viktigt för blodsockret och 100 g amaranth innehåller hela dagsbehovet mangan.
I studier har amaranth visat att ha antiinflammatoriska effekter, anticancerogena effekter, leverskyddande och gastroskyddande effekter, antidiabetiska effekter, blodkärlsyddande effekter, antimikrobiella effekter, till och med mot malaria.
Naturligtvist innehåller Amaranth också fytinsyra som hämmar upptagning av mineraler, men den förintas i surdeg och den mineralbindande effekten deaktiveras av vitamin C. Fytinsyra är inte bara dålig, utan har en hel del bra effekter, t.ex. anticancerogena effekter och hjälper till att reglera blodsockret.
Skalen innehåller tanniner, som också hämmar upptagningen av mineraler men i mindre mängd än t.ex. kaffe, te eller rödvin. Men även tanniner har terapeutiska effekter, t.ex. antibakteriella effekter. Poppade amaranthfrön innehåller inga tanniner längre, eftersom skalet poppas bort.
Här finns ett par studier att läsa, för de som intresserar sig:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2314808X17302166
Jag bakar bara utan gluten och man kan använda t ex psylliumfröskal, eller fiberhusk som det också kallas för att få degen att hålla ihop mer. Det blir inte som gluten, men funkar bra ändå. Heter mjölet amaranthmjöl? Jag hittar rätt mycket annorlunda mjölsorter, men det har jag inte sett.
#1
Jag brukar köpa färdigt amaranthbröd i affärer som är specialiserade på ekologisk kost. Där finns också frön, som affären malar till mjöl om man vill.
Men jag googlade och hittade färdigt mjöl, t.ex. här: https://www.rawfoodshop.se/amarantmjol-eko-500g.html
Ja, det kunde man ju gissa, att de skulle ha. Lite dyrt, men kanske värt att testa.
#3
Ja, det är dyrt att äta hälsosamt. För ekologisk mat betalar man i genomsnitt 50 % mer. Jag väljer bort all sorts skräpmat som t.ex. livsmedel gjorda med vitt vetemjöl och äter i stället fullkorn, antingen dinkel eller kamut. Grönsaker köper jag också bara ekologiska, så gott de är tillgängliga. Ännu mer kräsen är jag vad som gäller ägg. Endast ekologiskt räcker inte, utan jag väljer ett märke där man inte dödar hankycklingarna. Ekologisk sötpotatis är också svindyrt, men nyttigt. Sammanlagt betalar jag nog 3 ggr mer för mat än om jag skulle välja det billigaste. Men jag sparar hellre med andra saker. T.ex. är jag kanske den enda människan som inte har en smartphone. 😂Jag tycker att hälsan är viktigare.
#4 av: Condor
Hur vet man vilka märken som inte dödar hankycklingarna?
Jag valde bort ekologiskt för ett par år sedan när det kom larm om höga halter av dioxin p.g.a. fodret. Köper från frigående utomhus. De ekologiska äggproducenterna har varit märkligt tysta sedan dess, vill de inte reparera sitt rykte, få tillbaka kunder?
#5
Jo, det har funnits dioxin i både ägg och griskött i flera länder i Europa, men i landet som jag bor i hittades inget gift.
Jag vet inte om det tillverkas ägg i Sverige där man inte dödar hankycklingarna. Själv väljer jag det här märket:
https://www.janatuerlich.at/bio-thek/video/in-der-brueterei-es-leben-die-gockel-kueken/
De startade ett projekt 2009 i sammarbete med en djurskyddsorganisation och korsade hönor som används för äggproduktion med hönor som används för köttproduktion. Jag tycker att de här äggen smakar bäst av alla, men jag vet inte om det beror på själva korsningen eller om hönorna har det speciellt bra.
#6 Det finns tyska alternativ också. Antingen sorteras ägg med blivande tuppkycklingar bort eller också låter man dom leva istället för att avliva direkt. En nästan betalartikel från SVD. Man blir betänksam om det verkligen är så bra att äta ägg när man läser om hanteringen oavsett Kravmärkning eller inte. https://www.svd.se/har-far-kycklingarna-som-dodas-i-sverige-leva Länk till hönsfarmen i artikeln; https://www.biolandbodden.de/ I Sverige forskar man på en än så länge hemlig metod; https://www.landlantbruk.se/lantbruk/ny-metod-pa-gang-for-att-konssortera-agg/
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
Angående könssorterade ägg:
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen