Annons:
Etikettmetabol-hälsa
Läst 773 ggr
Cim92
11/5/19, 10:32 AM

Myten om kolesterol

Varför har vi varit så rädda för kolesterol och vad är egentligen ett korrekt sätt att mäta och tolka värdet? Det och mera intressant fakta kring kolesterol går jag in på i det här avsnittet!

Kostrådgivare och funktionsmedicinsk terapeut www.appetight.se

Sajtvärd för Funktionsmedicin

Bloggar om självhushåll på https://mednaturen.blogg.se och lägger upp bilder på instagram @Sandslattgard

Annons:
Jane-Lyzell
11/7/19, 9:40 AM
#1

🙂 tummen upp

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

DesK
12/14/19, 9:32 PM
#2

Jättestor tumme upp 👍

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Sindri
12/16/19, 5:07 PM
#3

Bra förklaring! Tänk om sjukvården kunde vara lite progressiv och ta till sig ny forskning. Jag har haft över 9 i totalkolesterol i många, många år. Enligt specialistläkaren jag skickades till var jag nästan död. Han var lite snopen när alla mina värden var perfekta, arbetsEKG, ultraljud på artärerna etc.

Där satt han och viftade med sin Becel-burk och såg lite villrådig ut! 😁 Sedan dess mår jag bara bättre och bättre och är piggare nu är för 15 år sedan. För ett par år sedan fick jag själv titta på mitt hjärta med ultraljud, det fanns inte tillstymmelse till plack eller "förkalkning" någonstans- Jag är glad att mina cellers reparations-kit (kolesterolet) fungerar så bra.

Äter förstås väldigt "onyttigt", mycket ägg och grädde, smör, kokosfett  samt annat naturligt fett. Har t.o.m. slutat köpa Bregott, det funkar bra med smör i smörask, håller sig fint i rumstemperatur i minst en vecka.

Cim92
12/16/19, 7:48 PM
#4

#3, tack! Ja visst hade det varit härligt, så man slapp arbeta i motvind hela tiden :(

Ja usch vilken onyttig mat du äter, hur överlever du ;)

Kostrådgivare och funktionsmedicinsk terapeut www.appetight.se

Sajtvärd för Funktionsmedicin

Bloggar om självhushåll på https://mednaturen.blogg.se och lägger upp bilder på instagram @Sandslattgard

gun92884
12/17/19, 6:26 PM
#5

#3 Samma här - äter så där väldigt onyttigt sedan många, många år 👍 Jag fick tillochmed skriva under på ett papper där det stod att jag inte skulle stämma min läkare om jag trillade ihop utanför hans dörr eftersom jag vägrade hans medicin mot hög cholesterol. Detta trots att undersökningar hittar vare sig plack eller förkalkning - det sades till och med att jag hade 'unga' kärl.

Sindri
12/17/19, 6:38 PM
#6

#5 av: gun92884 😃😃😃Haha, dom är roliga. Har dom % eller….🤣

Annons:
Cim92
12/17/19, 6:46 PM
#7

#5 haha men va!? Herregud vad sjukt 😂

Kostrådgivare och funktionsmedicinsk terapeut www.appetight.se

Sajtvärd för Funktionsmedicin

Bloggar om självhushåll på https://mednaturen.blogg.se och lägger upp bilder på instagram @Sandslattgard

gun92884
12/17/19, 7:42 PM
#8

#6 & 7 - De måste skydda sig mot stämningar för medical malpractice. Så länge inte alla (regeringsinstans) erkänner att cholesterol INTE är avgörande i hjärtinfarkt så måste läkarna skydda sig … suck.

Sindri
12/17/19, 7:49 PM
#9

Visstja, du bor ju där…..😃

NiklasTyreso
1/1/20, 3:31 AM
#10

Cim92, vilka studier hänvisar du till när du undervisar din läkare? Inflammationerna ökar i kroppen när man åldras. Kombinationen av kolesterol pluss inflammation ökar risken för åderförfettning. Nästan alla över 50 års ålder har inflammationer som gör att de har mindre smärtor eller stela leder etc som de inte hade när de var unga och inte lika inflammerade. Kroniskt sjuka med ex inflammerad sköldkörtel eller inflammerad bukspottkörtel lever också med inflammationer i kroppen och som följd ökar då risken för inlagring av kolesterol i blodkärlen. Eftersom kolesterol tillsammans med inflammationer ökar risken för åderförfettning och alla får mer och mer inflammerade kroppar med åldern behöver alla minska intaget av kolesterol när vi blir äldre. Barn utan inflammatoriska sjukdomar kan äta kolesterol utan problem.

Sindri
1/1/20, 9:48 AM
#11

#10 av: NiklasTyreso
Va????
Det är ju inte alls fråga om  kolesterol, det som inlagras i blodkärlen. Det är stärkelse, som kommer just från kolhydrater.  Det finns forskare som vill kalla Alzheimer för diabetes typ 3, just för att man är ganska säker på att det är kolhydrater (=stärkelse) som ger det plack i hjärnan som orsakar Alzheimer.
Det man kallar låggradiga inflammationer ställer till mycket elände i kroppen och är orsaken till många olika symptom som allergier, astma, MS, psoriasis, reumatism mm. En delforskare talar t.o.m. om att det orsakar olika problem med hjärtat som t.ex. hjärtinfarkt.
Om den teori du framför skulle stämma vill jag att du förklarar hur jag, som är en bra bit över 50 och  har haft kolesterolvärden runt 10 i över 10 år,  inte har tillstymmelse till plack i mina blodkärl, har tunna och spänstiga kärlväggar, har ett hjärta helt fritt från avlagringar?

För länge sedan hette det åderförkalkning, sedan åderförfettning för att man  i princip trodde på signaturläran; äter man fett så samlas det fett i kroppen, men fettet är vår viktigaste energikälla och något som kroppen verkligen kan processa och dra nytta av. Givet att det inte är skadliga, processade fetter.

NiklasTyreso
1/1/20, 2:00 PM
#12

Sindri, socker och snabba kolhydrater ökar högst sannolikt inflammation i kroppen och förvärrar eller skapar många olika inflammatoriska sjukdomar. Kolesterol är inte en svart fruktansvärd dödsmolekyl, men kolesterol är inte heller en nyttig eller ofarlig molekyl i goda fetter. Kolesterol är långsiktigt farligt om man har en inflammerad kropp, och alla som åldras får en inflammerad kropp. Hjärtkärlsjukdom är (tillsammans med cancer) vanligast orsaken till dödsfall, i hela västvärlden. Nyansera debatten om kolesterol. Nyansera! Nej, det gör inget att jag åt ägg på julbordet om jag inte har dagliga vanor att äta grädde, ägg, smör etc med kolesterol. Äter jag mycket kolesterol och är inflammerad får jag hjärtkärlsjukdom om 30 år precis som den stora grupp Svenkar som dör i det varje år. Jag dör inte av kolesterol i jul-, påsk och midsommar maten. Det är mina regelbundna kostvanor som spelar roll. Det är inte svart eller vitt, omedelbar död eller fantastiskt underbart ofarligt med kolesterol. Verkligheten har nyanser.

Sindri
1/1/20, 2:17 PM
#13

Men du har fortfarande fel! Du hävdar fortfarande den gamla myten om kolesterol.
Kolesterolet du har i kroppen är inte vad du äter, utan vad din kropp tillverkar.

Varför har inte jag med mitt skyhöga totalkolesterol några synliga  avlagringar/förträngningar i hjärta och blodkärl. Kan du vara snäll och förklara det?

Jag äter massor med ägg, grädde, smör, kokosfett, feta köttbitar mm.

Annons:
NiklasTyreso
1/1/20, 3:07 PM
#14

Sindri: "Kolesterolet du har i kroppen är inte vad du äter, utan vad din kropp tillverkar." Är du säker på att detta inte är en myt? Hur många länkar till vetenskapliga artiklar går du läst som säger att det är så? Förespråkarna för stenålderskost eller högfettdiet skriver nästan alltid att kroppen producerar eget kolesterol och att kolesterol därför påstås vara ofarligt! Aldrig länkar de till studier som visar att kolesterol är ofarligt. Det är en myt. Cim så i filmen att 80 % av kolesterolet i blodet har bildats av den egna kroppen. Jo kroppen bildar eget kolesterol, men det bevisar inget om ofarlighet med kolesterol. Om antagandet att 80 % av blodets kolesterol bildas i den egna kroppen stämmer så finns inga vetenskapliga studier som berättar hur mycket kolesterol man kan tillföra kroppen utan fara för utveckling av hjärtkärlsjukdom! Läkarna är vetenskapsfundamentalister och har verkligen studier som talar för att långvarigt, läs långvarigt, intag av kolesterol ökar risken för hjärtkärlsjukdom, de som argumenterar för kolesterolets ofarlighet vägra länka till studier som stödjer ofarlighet. Om kroppen bildar det kolesterol den behöver, varför fylla på med ännu mer kolesterol!?

Sindri
1/1/20, 4:40 PM
#15

Jag är visserligen bara en person, men upprepar;
Varför har inte jag med mitt skyhöga totalkolesterol några synliga  avlagringar/förträngningar i hjärta och blodkärl. Kan du vara snäll och förklara det?

Jag tycker att det du upprepar är gamla myter, det finns modern forskning som säger helt andra saker;
https://www.dietdoctor.com/se/?s=kolesterol

http://annfernholm.se/?s=kolesterol

Jag äter inte smör, grädde och ägg för att det innehåller kolesterol utan för att det innehåller energi som gör mig mätt på ett sunt sätt, håller mig frisk och pigg.
Som jag skrev tidigare så är jag en bra bit över 50, och när jag var 50 åt jag en helt annan, mer fettskrämd kost med massor av kolhydrater, som jag slutade med för ca 11 år sedan.  Idag är jag friskare, piggare, sover bättre och har mycket mer energi än för 15 år sedan. **Jag tror att det är för att jag äter mat med en bättre sorts energi och den maten innehåller kolesterol, men det kolesterolet har inte haft någon som helst negativ påverkan på min kropp.
**Varför skall man då varna folk för att äta mat med kolesterol? Det är det som gör att de äter fettsnåla, sockerstinna produkter från livsmedelsindustrin, vilket gör folk fulla av låggradiga inflammationer, drar upp blodsockret och därmed insulinproduktionen. Insulinet är det som lagrar in fett i kroppen.

Du bör också vara medveten om att de som bekostar de flesta studier om hälsa är läkemedelsföretag, och vad är de intresserade av? Jo, att sälja läkemedel, därför finns det massor med människor som äter statiner som skall sänka halten av kolesterol i blodet. Statiner som får dem att bli sjuka, och kraftigt försämrar livskvalitén (jo, jag har sett det på nära håll). Statinet gör nämligen att muskler tillbakabildas. Det finns även inom livsmedelsindustrin starka ekonomiska intressen att sälja mat som skall vara "bra" för kolesterolet. T ex giftet Becel.
Och alla dessa transfetter som visat sig ge plack i blodkärlen, och kanske t.o.m. orsaka cancer.
Det är dess vetenskapliga studier som vetenskapsfundamentalisterna till läkare går efter.
Jag är ledsen, men du är verkligen den som gått på myten om kolesterol. Sök och du skall finna studier som talar helt emot de gamla myterna.

Och svara gärna på min fråga om hur det kommer sig att jag lever i högönsklig välmåga med mitt skyhöga kolesterol.

Upp till toppen
Annons: