Annons:
Etikettfunktionsmedicin
Läst 673 ggr
Cim92
2019-05-13 12:00

Hur går ett besök hos en funktionsmedicinare till?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tänkte jag skulle ta tillfället i akt och beskriva hur ett besök går till hos en funktionsmedicinsk terapeut, hur lång tid det en behandling tar och ungefär vad det kan landa på i pris. Jag tänker då utgå ifrån det funktionsmedicinska paketet på 3 månader som är framtaget av Paleo Institute.

Det börjar med att du hör av dig till en funktionsmedicinsk terapeut och bokar ett första introsamtal. Det kan ske via telefon, via video eller som ett fysiskt möte, det är helt upp till terapeuten vad den har för möjligheter. Personligen använder jag mig av telefon eller video av den enkla anledningen att jag kan jobba ifrån mitt hem vilket passar mig bäst. Vid detta introsamtal så ges du instruktioner om vad du ska fylla i för enkät samt vilka labbtestet du önskas ta innan första mötet. Den första konsultation bokas sen in ett par veckor fram så att labbresultaten hinner komma och din terapeut kan gå igenom de.

Vid den första konsultation som tar ca 90-120 minuter så får du berätta om din sjukdomshistoria, trauman du gått igenom och andra stora händelser som kan ha påverkat hälsan. Det kan kanske kännas jobbigt men kom ihåg att det är viktigt för att vi terapeuter ska kunna se helheten och förstå samband. Vi är där bara för att lyssna och hjälpa dig, inte för att döma. Vi går också igenom hälsoenkäten och labbresultaten och vi tar upp om det är någon avvikelse vi ser. Vidare så ges förslag på kost- och livsstilsbehandlingar, vi diskuterar dessa så du känner att du förstår varför dessa förändringar är viktiga och du får tips och stöd så det går så smidigt som möjligt. Exakt vad det är varierar från person till person. Vissa behöver färdiga menyer, andra vill jobba med målsättning etc. Vi skräddarsyr det efter dig och dina behov och förutsättningar.

Att få igenom en förändring tar tid, vi vet det och det kommer alltid små gupp på vägen. Därför har vi lagt in coachsamtal mellan konsultationerna då vi stämmer av hur det går, om du har några funderingar och tar fram det som motiverar dig. Vi har tre såna med 15 dagars mellanrum och ca 2 månader efter den första konsultation så har vi en större uppföljning. Vi ser över hur det har gått och justerar din skräddarsydda plan om det behövs. Efter det har vi ytterligare ett coachsamtal innan den andra och sista uppföljningen. Inför den så fyller du i hälsoenkäten igen och tar uppföljningstester om du så önskar så att vi när vi ses kan utvärdera resultaten. Vi går också igenom hur du ska fortsätta i framtiden, praktiska tips, målsättning osv. Självklart finns det också möjlighet att boka in fler möten för den som vill det.

Så det är övergripande hur själva uppdelningen av tid kommer se ut. Vad kommer hända under dessa möten då? Hur kommer själva behandlingen att gå till? Det är omöjligt att säga eftersom att allas plan är unik. Det beror helt och hållet på vad dina tester visar, vad du har för förutsättningar och vad du vill uppnå, men några olika metoder vi har är dels kosten. Att ändra på den till paleo, eller lite mer avancerat som AIP eller GAPS för att t.ex läka en läckande tarm eller behandla svampöverväxt. Kanske är fasta något för dig? Visar dina labbresultat en tungmetallförgiftning så blir fokus att få ut de tungmetallerna på ett säker sätt och utesluta att du inte fortfarande får in de i kroppen regelbundet, visar de istället att du har näringsbrist så fokuserar vi på att balansera ut den bristen och försöka förstå grunden till varför den uppstod. Det kan vara relevant att se över sömnhygienen och hur du återhämtar dig ifrån stress. Kanske behöver du börja träna, eller sluta träna för att låta kroppen vila. Ingen människa är den andra lik och därför går det inte att säga exakt hur din behandling kommer se ut innan vi har träffats och har all fakta.

Kostnaden för det funktionsmedicinska paketet på 3 månader ligger på 12 000 kr, därefter tillkommer kostnader för tester som ligger mellan 3000 och 15 000 lite beroende på vad som är aktuellt för just dig så räkna på 20 - 25 000. Det brukar finnas olika betalningsalternativ, vissa har samarbetet med Klarna och du kan då ta det på avbetalning. Hör av dig till din terapeut och se vad den har för lösning. 

Försäkringsbolagen har fått upp ögonen för funktionsmedicin och är jätteintresserade av hitta sätt att kunna finansiera det på, då de ser att det är ett väldigt effektivt sätt att hålla människor friska på. Det är intressant för företag också då de kan minska sjukskrivningarna och öka produktiviteten genom att ha anställda som äter och lever så som de är designade att göra. Så det ligger och bubblar och förhoppningsvis kommer det hända mycket positivt inom det här området i framtiden!

Kostrådgivare och funktionsmedicinsk terapeut www.appetight.se

Sajtvärd för Funktionsmedicin

Bloggar om självhushåll på https://mednaturen.blogg.se och lägger upp bilder på instagram @Sandslattgard

Annons:
Upp till toppen
Annons: