Annons:
Etikettlivsmedel
Läst 1029 ggr
Cim92
3/17/19, 7:00 PM

Kaffe, vad gäller egentligen?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kaffet är väldigt kärt för många Svenskar och det kommer ständigt nya rapporter på hur mycket vi bör dricka. Rekommendationerna varierar mellan 1- 5 koppar och genomsnittet i Sverige ligger på 3,2 koppar per dag. Men går det verkligen att säga att ett visst antal koppar passar alla? Nej, självklart inte, alla tål vi olika mycket, men vad är det egentligen som avgör? Och hur påverkas vi av koffeinet?

Det finns studier som pekar åt alla håll, men här har jag listat några av koffeinets faktiska för- och nackdelar.

Fördelar

  • Håller igång magen och motverkar förstoppning, vilket är bra för genomsnittssvensken som får i sig för lite vatten och fibrer.

  • Vi blir pigga.

  • Det är en social dryck som ger oss en paus i vardagen då vi istället samtalar med våra nära och kära.

  • Innehåller naturliga antioxidanter.

Nackdelar

  • Kaffebuskarna besprutas hårt och det följer med från koppen in i kroppen.

  • Det är vätskedrivande och många som dricker mycket kaffe glömmer att kompensera med rent vatten.

  • Koffeinet trycker bort tröttheten och stör vår dygnsrytm och sömn som är så vital för att vi ska fungera.

  • Irriterar den med känslig tarm.

Man pratar ofta om halveringstid vilket är den tid det tar för ett ämne att minska med 50% och halveringstiden i kroppen för koffein är 6 timmar. Men det finns en gen som heter CYP1A2 som går att mäta om man så vill, och denna genen visar hur pass bra vi kan bryta ner koffeinet och detta påverkar självklart halveringstiden. Men om vi utgår ifrån att det tar 6 timmar för kroppen att göra sig av med häften av koffeinet så är en bra tumregel att inte dricka kaffe efter klockan 12 på dagen. Om du har testat din CYP1A2-gen och det visar sig att du metaboliserar koffein dåligt så kanske du bör ta din sista (och kanske enda?) kopp tidigare än så, medan om du metaboliserar bra kan skjuta på din sista kopp lite.

Adenosin är en molekyl som produceras i kroppen när vi är vakna. Ju mer vi lagrar desto fler signaler skickas ut som gör att vi känner oss trötta. Men när vi dricker kaffe så binder koffeinet till samma receptor som adenosinet och blockerar det, vilket resulterar i att vi inte längre känner av tröttheten. Det är så kaffe ofta förlänger tiden det tar för oss att somna, förkortar den totala sömnen och försämrar sömnkvalitén. Alla känner vi någon som kan dricka koffeindrycker precis innan sängdags och ändå somna utan problem, kanske är du en av dem, men studier tyder på att du då aldrig når de djupa nivåerna av sömn som din kropp behöver för att fungera optimalt.

För att summera detta lite så skulle jag säga att det bästa sättet för dig att veta hur mycket du bör och kan dricka, är att ta ett gentest. Kaffet du dricker måste vara av bra kvalité (KRAVmärkt) så att du inte får i dig alla kemikalier från besprutningen som definitivt kommer ställa till det i din kropp, och för varje kopp kaffe så bör du kompensera med 2 glas vatten. Ta även en stund och reflektera över om du verkligen behöver dricka så mycket kaffe. Kanske går det att variera med koffeinfritt eller en kopp te vid fikat? Värt att tänka på också är att kaffedrickare ofta upplever att de blir pigga och alerta på morgonen när de får sitt kaffe, men det kan jämföras med abstinens. Sanningen är att den som tar sin första kopp på morgonen inte blir mer alert än en person som inte dricker kaffe.

Kostrådgivare och funktionsmedicinsk terapeut www.appetight.se

Sajtvärd för Funktionsmedicin

Bloggar om självhushåll på https://mednaturen.blogg.se och lägger upp bilder på instagram @Sandslattgard

Annons:
azx077
1/17/20, 7:02 AM
#1

Intressant läsning, tack för inlägget

Sabah
1/17/20, 9:21 AM
#2

Te innehåller också koffein, om jag inte minns fel så var mängden koffein i en tekopp lika mycket som i en kaffekopp (är inte helt säker så rätta mig gärna om jag har fel) så att byta ut kaffet mot te minskar inte koffeinintaget men det kanske har andra hälsofördelar?


💖🧡💛💚💙💜

DesK
1/22/20, 10:46 AM
#3

Mycket intressant 😊 #2 Det finns många tesorter som inte innehåller koffein t ex Rooibos och de flesta örtteerna. Jag kan inte dricka kaffe efter kl 16, då får jag problem med nattsömnen.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annielle
6/10/20, 9:00 PM
#4

En annan väldigt viktig aspekt att tänka på är att koffein väldigt ofta stör hormonbalansen,många blir fria från tex mensvärk och pms ocm de skippar kaffe och annat koffein. (Läs tex Jenny Koos/Vulverines erfarenheter av detta och hennes klienters) Gäller säkerligen minskning av jobbiga symptom i klimakteriet om man skippar koffein också.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Upp till toppen
Annons: