Annons:
Etikettvitaminer-mineraler
Läst 1174 ggr
Cim92
3/17/19, 6:56 PM

Nyttan med Omega 3

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Under min utbildning till kostrådgivare och funktionsmedicinsk terapeut så var det i huvudsak tre tillskott vi talade om. Målet är att få i sig den näring vi behöver via kost och livsstil, men en del ämnen får vi inte i oss tillräckligt av naturligt utan behöver ta tillskott av och då var det: - Magnesium - Vitamin D - Omega 3 Jag vill ägna en artikel åt varje ämne och jag börjar med omega 3, antagligen för att jag själv känner att jag blivit hjälpt av ett riktigt bra tillskott som jag tipsar om länge ner. När jag började ta det så förstod jag inte riktig vikten av det, men det har jag fått lära mig med tiden, och jag lär mig fortfarande!

Det finns flera olika omegor, men omega 3 och omega 6 är de jag vill fokusera på. De är båda essentiella vilket innebär att våra kroppar inte själva kan skapa dem som vi kan med många andra ämnen genom olika processer, utan dessa måste vi få i oss genom kosten eller tillskott. Huruvida vi behöver tillskott är en debatterad fråga och jag är av den åsikten att vi definitivt behöver det. Bor du på en gård och äter dina egenodlade grönsaker där du vet att jordarna inte är utarmade och att köttet du äter kommer från djur som får äta gräs osv, ja då kan du nog få i dig vad du behöver genom att äta en allsidig kost, men om du gör som de flesta av oss, att du köper dina varor i en vanlig mataffär, då är det så gott som omöjligt skulle jag säga. Varför då? Jo på grund av många anledningar. Dels så får grönsaker sin näring de 10 sista dagarna i solen. Ingenting av det som finns i mataffären har fått mogna i solen, de har skördats långt innan dess och har sen fått mogna medan den fraktats till sin destination. De flesta jordarna är idag utarmade, vilket innebär att det har odlats för hårt på dem, de har aldrig fått återhämta sig så all näring har sugits ut och när de skördas så tas allt bort, även de delarna av växten som i vanliga fall skulle fått lega kvar, förmultna och åter ge näring. Det försöker man kompensera genom att gödsla men det är liksom inte tillräckligt. Sen är många grönsaker också så modifierade, de är större och har klarare färg, men de glömde tyvärr bort det här med att näringen är det som är viktigt, inte utseende. Det är näringen som mättar, inte storleken på grönsaken. 

När det kommer till omega 3 så är det en liknande historia som med grönsakerna. Vi borde väl kunna äta fisk och skippa tillskott? Ja, om det ändå vore så väl.. Omega 3 finns framförallt i fisk och det är en extremt känslig fettyra som härsknar väldigt snabbt. Det är ju inte speciellt kul för de som säljer fisk, de vill inte behöva slänga hur mycket som helst. Därför kom de på idén att om fiskarna istället för alger och annan naturlig föda får äta av människan ihopsatta pellets fulla av omega 6, en fettsyra som inte härsknar lika snabbt, så kunde de klara sig lite längre i frysdiskarna.  Så ration omega 3/omega 6 är skev redan hos fiskarna. Men det slutar inte där, för omega 6 finns på så många fler ställen. Vegetabiliska oljor, snabbmat, pasta, kex, friterad mat, bröd, . Man kan sammanfatta det som att omega 3 kommer från havet och omega 6 från land. 

Okej, så nu vet vi var de båda fettsyrorna kommer ifrån, men vad innebär detta då? Jo, det är så att den anatomiskt moderna människan har funnits i ca 200 000 år. Det har inte hänt så mycket med oss sen dess, däremot har det hänt MASSOR med världen vi lever i. Då, när vi åt vad vi jagade och samlade, när vi gick 30 000 steg om dagen och följde dygnets ljus, då låg vi på en ratio på 1:1, vi hade lika mycket omega 3 som omega 6 i kroppen och det är fortfarande vad som är optimalt för oss. Det är så vi och vårt DNA är skapta för att ha det, för då fungerar kroppen som den ska, omega 6 driver inflammationer och omega 3 hämmar inflammationer. En inflammation behövs i kroppen när vi t.ex kanske snubblar till och stukar foten. Då blir det en lokal inflammation som svullnar upp, det blir varmt, immunförsvaret lockas dit och läkningen kan börja. Den typen av akuta inflammationer är bra och helt nödvändigt. Men vad hände då om man får 10, 15, 25 gånger mer omega 6 än omega 3? Det blir ohållbart för kroppen, du går då omkring med vad som kallas en kronisk inflammation. Många gånger är den tyst och du känner inte av något speciellt allt. Tills kroppen inte längre orkar kämpa emot denna eviga inflammation. För till slut blir det för tufft, immunförsvaret är ständigt upptaget med dessa fajter och åker du dessutom på en dunderförkylning eller går igenom en stressig period, då blir det droppen som får bägaren att rinna över. Plötsligt ligger du där, ont i varenda led. Kanske fick du en blodpropp. Eksem över hela kroppen. Blir deprimerad. Får diagnosen schizofreni. Forskning idag säger att extremt många av våra sjukdomar beror i grund och botten på inflammation. Ca 75% av Europas befolkning ligger på ett genomsnitt på 15:1, alltså 15 gånger mer omega 6 än omega 3. 20 procent ligger i snitt på 7:1 och endast 5% har 3:1 eller bättre. Samtidigt så är Omega 3 ett av Sveriges mest sålda kosttillskott, hur går detta ihop? Tyvärr så är det ju så när något blir populärt, många vill ha en bit av kakan men få kan leverera. 

Som jag berättade i början så är omega 3 känsligt och härsknar snabbt. Hur ska det då kunna hålla sig fräscht tills vi fått hem tillskottet och fått det i oss? Det går, men det kräver sin vetenskap. Ett sätt att komma billigt undan, det är att kapsla in omega 3n, på så sätt märker inte konsumenterna på lukten att det är dåligt. Däremot kanske du går runt efteråt och rapar äckliga fiskrapar. Det minns jag att jag gjorde som barn, jag avskydde fisk och min oroliga farfar som hört att fisk är bra, han köpte omega 3 kapslar till mig, jag tog dem men höll på att spy av de äckliga raparna som bubblade upp. Blä. Men det finns ett par märken som har omega 3 tillskott av kvalité. De jag känner till är MorEPA, Arcticmed och så min favorit, Zinzino. Vad är det som gör att de funkar då? Jo, de har förstått vad som behövs för att det ska hålla sig bra och för att vi ska kunna ta upp och tillgodogöra det i vår kroppar. Det är nämligen så att när fiskoljan renas, eller raffineras som det kallas, så försvinner föroreningar men tyvärr också nyttigheter som de viktiga polyfenolerna. Polyfenol är en stark antioxidant och den binder sig samman med omega 3, hindrar den från att härskna samt gör att våra kroppar kan tillgodogöra sig fettsyran. Så det är en anledning till att så få funkar, de har helt enkelt inga polyfenoler i sig. En annan anledning är att doserna är alldeles för låga. Med tanke på hur mycket omega 6 vi får i oss så behöver vi rejält med omega 3 för att balansera ut det hela och då är det många kapslar som krävs, därför tycker jag det är mycket smidigare med att ta en olja, då slipper jag svälja 10+ kapslar varje dag.

Du kanske tänker att ”det finns faktiskt omega 3 i raps-, oliv-, och linfröolja” och det stämmer, det finns en viss typ av omega 3 i dessa och det är ALA. Tyvärr är det fel typ, den vi behöver är DHA och EPA. Det är DHA och EPA som bidrar till hjärtats normala funktion, normal synförmåga, normalt blodtryck, normal hjärnfunktion etc. dessvärre så är möjligheten att konvertera ALA till DHA och EPA väldigt begränsad och inget man kan förlita sig på. Som tur är kan vegetarianer och veganer ta algolja, och så vitt jag vet så är det Zinzino som har en algolja som verkligen funkar. Det finns säkert fler, jag har bara inte kommit i kontakt med någon, än! Om någon vet om en och har testat sin fettsyraprofil som bevis på att det funkar, skriv och tipsa i kommentarsfältet! =)

Ibland kommer det studier som påstår att omega 3 inte gör någon skillnad alls och att vi bara slänger pengarna i sjön om vi köper det. Det tror jag personligen beror på mindre bra utförda studier, som att de använt någon av dessa tillskott av dålig kvalité. och då är det klart att det inte påvisar någon effekt, eftersom att de faktiskt inte ger någon effekt.

Så för att knyta ihop säcken och komma till något sorts avslut. Det är svårt att uppnå en hälsosam balans på egen hand, men det går genom att äta mycket viltfångad kallvattensfisk och viltkött, samt vara försiktig med vilka omega 6-rika livsmedel du stoppar i dig. Men sanning är den att de flesta är i behov av ett bra tillskott. En god kost är grunden, kosttillskott kan aldrig ersätta det, men i vissa fall är det nödvändigt att komplettera och just med omega 3 anser jag det vara nödvändigt för majoriteten. Dock tycker jag absolut att man ska testa sig för att se hur man faktiskt ligger till i sin balans. Första gången jag testade mig så låg jag på 8,4:1 och efter fyra månader med Zinzinos balansolja låg jag på 3,1:1. De största hälsovinseterna jag har gjort är att jag alltid haft problem med vader samt ont i mina leder i händerna på senare år. Antagligen är det följdsjukdomar till min diabetes som jag inte alls tog hand om som ung. Inflamationer drabbar de svaga länkarna först och det var för mig mina vader och händer. Sen jag kom i balans så känner jag inte av det lika mycket. Spännande nog så är mitt sockersug lättare att hantera också sen jag kom i balans, och det är stort för mig som är sockermissbrukare. 95% av alla som tar Zinzinos olja kommer i balans efter 4 månader. Deras produkter är dessutom Friend of the sea-certifierade, 100% naturliga ämnen samt har en pengarna tillbaka garanti för dig som redan ligger 3:1 eller bättre på ditt första test, om du är abonnemangskund vilket är det mest prisvärda alternativet. jag lägger en länk nedan för er som är intresserade. Det går även bra att kontakta mig för att få mer information eller hjälp med att beställa.

https://www.zinzino.com/2003971825

Kostrådgivare och funktionsmedicinsk terapeut www.appetight.se

Sajtvärd för Funktionsmedicin

Bloggar om självhushåll på https://mednaturen.blogg.se och lägger upp bilder på instagram @Sandslattgard

Annons:
Condor
12/10/19, 12:44 PM
#1

#0

Det är inte helt rätt att omega 6 endast är inflammationsdrivande.  Det är bara arakidonsyran (AA) som kroppen bygger in i cellmembranen och som bildar inflammationsdrivande prostaglandiner. Men DGLA är också en omega 6 fettsyra, men  som bildar prostaglandiner som hämmar inflammationer, precis som omega 3 (EPA).

Omvandlingen ser ut så här LA - GLA - DGLA - AA. Det är 2 enzymer som omvandlar. Ett som förlängrar kedjan och ett som bygger in nya dubbelbindningar. Eftersom det är samma enzymer som omvandlar ALA till EPA och DHA är det viktigt att enzymerna inte blockeras av ett stort överskott omega 6.  Har man en bra balans, omvandlas tillräckligt ALA till EPA och DHA. Är balansen dålig, blockerar omega 6 enzymerna som omvandlar och minskar kapaciteten att omvandla ALA till EPA och DHA.

Det måste dock inte vara ett förhållande 1:1 (med en normal kost är det nästan omöjligt), för omega 6 behövs för en hel del andra saker, t.ex. är LA viktig för huden och en stor del av intaget hamnar i huden.  En annan stor del förbränner kroppen.

Endast den delen av omega 3 och 6 som kroppen bygger in i cellmembranen bör vara 1:1, dvs. hälften EPA och hälften AA. Det bör nämnas att AA inte förekommer i växtnäring (utom i jordnötter, men det är en form av AA som kroppen inte kan bilda prostaglandiner av).  AA förekommer annars bara i animaliska livsmedel och eftersom AA annars bildas av DGLA i kroppen blir det knappast mer inflammationsdrivande prostaglandiner av AA som det blir inflammationshämmande prostaglandiner av DGLA.

Cim92
12/10/19, 4:30 PM
#2

#1 På en 5 minuters video går det inte att bli för detaljerad, så bra att du delar med dig av din kunskap så man kan läsa vidare!

Kostrådgivare och funktionsmedicinsk terapeut www.appetight.se

Sajtvärd för Funktionsmedicin

Bloggar om självhushåll på https://mednaturen.blogg.se och lägger upp bilder på instagram @Sandslattgard

Condor
12/12/19, 10:58 AM
#3

#2

Jag har sett att det ofta glöms bort att nämnas att det bildas inflammationshämmande prostaglandiner av DGLA.  Här finns ett diagram med hela översikten: https://en.wikipedia.org/wiki/File:EFA_to_Eicosanoids.svg

Enzymerna som förlängrar kedjorna (elongas) är dessutom beroende av vitaminerna B3, B5, B6, Biotin och vitamin C (är co-faktorer av enzymerna).  Enzymerna som bygger in nya dubbelbindningar (desaturas) är beroende av vitaminerna B2, B3, B6, C och magnesium, zink och insulin.

Brist på dessa ämnen leder till försämrad omvandling till långa kedjor av både Omega 3 och 6.

Man kan minska bildningen av inflammationsframkallande prostaglandiner som bildas av arakidonsyra (AA) genom att äta gurkmeja:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19671757

Även Sesam ska ha den effekten.

Upp till toppen
Annons: